#1

mesir kini

>> Jumaat, Ogos 16, 2013

[Terkini : Sehingga jam 5 petang 15 Ogos]

1. Demonstrasi mega di Yaman mengutuk jenayah meleraikan demonstrasi aman di Rabiatul Adawiyah dan Nahdhah secara ganas dan menumpahkan darah.

2. Presiden Amerika, Obama membuat keputusan membatalkan latihan bersama "Bintang Bersinar" antara tentera Amerika dan Mesir.

3. Denmark menggantung bantuannya kepada Mesir dan German memanggil Duta Mesir untuk menyatakan bantahan terhadap pembunuhan terhadap demonstran aman di Mesir.

4. Demonstran menyerbu bangunan Gabenor Giza. Perarakan aman berlaku di Iskandariah, Fayyoum, Tanta dan Aswan.

5. Gehad el Haddad (Jurucakap Rasmi Ikhwan Muslimin) : Kami akan meneruskan perjuangan ini sehingga dikembalikan semula legitimasi yang dicabuli.

6. Menteri Dalam Negeri Mesir (Kerajaan haram Kudeta) : Kami tidak akan membenarkan sama sekali sebarang perhimpunan di semua medan utama di seluruh Mesir dan akan bertindak tegas tanpa mengira kesan yang bakal berlaku.

7. Esam Eryan, Timbalan Presiden FJP menafikan menerusi Twitternya dia ditahan, begitu menafikan adanya kepimpinan Tahaluf Wathani yang ditahan.

8. Obama menyeru segera dihentikan penguatkuasaan undang- undang darurat di Mesir dan memulakan usaha mencari jalan penyelesaian terhadap kemelut di Mesir.

9. Erdogan meminta Majlis Keselamatan PBB segera mengadakan msyuarat tergempar bagi membincangkan kegawatan di Mesir.

Sumber: FJP dan Jazeera dan TV Al Quds
#mesirkin

0 komen:

Catat Ulasan

Pandangan anda mungkin berbeza, komenlah dengan berhemah dan berilmu.

Arkib Blog

Biodata

Foto saya
Pembimbing Madrasah Kuliah Dhuha Malaysia yang ditubuhkan oleh Pertubuhan Pendokong SAR Perak(PPSR) dan Teras Pengupayaan Melayu Cawangan Perak. Berkelulusan Sarjanamuda Sains dan Pendidikan (Pengajian Islam) UTM

Teman Seperjuangan

Teman Seperjuangan

  © Blog Ustaz Wan Ahmad Tarmizi telah direalisasikan pada 19 Feb 2010 © All Rights Reserved 2010

Back to TOP